EĞİTİMDE ANNE BABA TUTUMLARI

Okulumuz Rehber Öğretmeni Öznur ARICI tarafından17/10/2018 tarihinde velilerimize yönelik anne baba tutumları hakkında seminer verildi. katılımlarından dolayı velilerimize teşekkür ederiz.

17.10.2018 222

17-10-201817-10-201817-10-201817-10-201817-10-201817-10-201817-10-201817-10-2018

SEYDİŞEHİR

İHSAN TEKİN İLKOKULU

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ve REHBERLİK SERVİSİ

Rehberlik Öğretmeni

Öznur ARICI

ANNE BABA TUTUMLARI

• Aşırı Baskıcı ve Otoriter Tutum
  • Aşırı Koruyucu Tutum
  • Aşırı Hoşgörülü, Serbest Tutum
  • Dengesiz ve Kararsız Tutum
  • İlgisiz ve Duyarsız Tutum
  • Reddedici Tutum
  • Mükemmelliyetçi Tutum
  • Demokratik Tutum

AŞIRI BASKICI VE OTORİTER ANNE-BABA TUTUMU

Ü  Çocuğa nedenleri açıklanmayan kurallar konur, bu kurallara uymadığı takdirde ceza verilir. Kurallara sorgulamadan uyması beklenir.

Ü  Çocuğun ilgi ve istekleri dikkate alınmaz.

Ü  Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Saldırgan ve uyumsuz davranışlar içinde olabilir. Arkadaşlarına evde karşılaştığı olumsuz davranışları sergiler.
  • Kendi başlarına karar veremezler.
  • Stresli, tedirgin çocuklardır.
  • Sürekli eleştirildiği için aşağılık duygusu geliştirebilir.
  • Dıştan denetimlidirler. Kendi başlarına karar veremezler dışarıdan birilerinin onu yönlendirmesini beklerler.

AŞIRI KORUYUCU TUTUM

Ü  Çocuklarının büyüdüğünü fark etmeyip bebekmiş gibi davranırlar.

Ü  Çocuklarına hiçbir iş ve sorumluluk vermezler, her şeyi kendileri yaparlar.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Bağımlı kişilik yapısı geliştirirler. Çocuk kendi başına karar vermede güçlükler yaşar. Çocuğun kendine güveni yoktur. Genelde tek başına bir işe başlama ya da sürdürme becerilerini gösteremezler, başkasına bağımlıdırlar.
  • Kendi başına hiçbir şey yapamazlar, yapacağına inanmazlar.
  • Çocuk ailesine olan bağımlılığını dış çevreye genelleyebilir. Onu, himayesi altına alabilecek herkese karşı bağımlı olmaya başlayabilir

AŞIRI HOŞGÖRÜLÜ- SERBEST TUTUM

Ü  Çocuğun başına buyruk yetişmesi, dilediğince davranması ve çocuğun üzerinde aile denetiminin olmaması vardır.

Ü  Çocukların her istedikleri sorgulanmadan yerine getirilir.

Ü  Anne baba çocuğun davranışına karışmaz, sadece büyük problem olduğunda varlığını hissettirir.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Her isteklerinin yapılmasını beklerler.
  • Kurallarla karşı karşıya kaldıklarında hayal kırıklığına uğrarlar.
  • Her istediğini ailesine yaptırmayı alışkanlık haline getiren çocuk bu tavrı arkadaşlarından ve çevresinden görmeyince uyum sağlamada güçlük çeker.

DENGESİZ VE KARARSIZ TUTUM

Ü  Anne babanın tutumu belirli değildir. Çocuğun belirli bir davranışı anne baba tarafından farklı yorumlanır. Anne babalar  aynı davranışı kimi zaman normal karşılarken kimi  zamanda cezalandırabilirler.

Ü  Anne ve babanın tutumları arasında da farklılıklar vardır.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Ne zaman ve nerede ne yapacağını bilemez. Çocuk anne veya babanın tepkisini tahmin edemez ve bu nedenle kendini güvende hissetmez. Çevresindeki insanlara güvenmeyen, her şeyden şüphelenen, kararsız bir kişilik yapısı geliştirebilirler.
  • Kaygılı, güvensiz bir kişilik sergileyebilirler.
  • Görüşlerini açıkça söyleyemez.

İLGİSİZ VE DUYARSIZ ANNE BABA TUTUMLARI

Ü  Bu tip aileler için çocuğun varlığı ile yokluğu belli değildir.

Ü  Çocuklarına yeteri kadar zaman ayırmazlar.

Ü  Çocukları için hiçbir konuda gerekli çabayı harcamazlar.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Dikkat çekmek için etrafına zarar verebilir.
  • Özgüven sorunu yaşar.
  • Hayattan ve kendisinden beklentisi olmaz.
  • Suç işlemeye eğilimli olabilirler.
  • İnsanlarla iletişim kuramaması sonucu sosyal gelişmesinde gecikme ve saldırganlık sergileyebilir.

REDDEDİCİ TUTUM

Ü  Reddedici tutum içerisinde olan ailelerde çocuğa karşı âdeta düşmanmış gibi davranılır.

Ü  Çocuğa, farkında olmadan, sevgi, merhamet, sıcaklık, şefkat verilmez.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Kaygılı ve güvensizdirler.
  • İnsanlarla iyi ilişkiler kuramazlar, arkadaş bulmada zorlanırlar.
  • Saldırgan ve isyankar olabilirler.

MÜKEMMELİYETÇİ ANNE-BABA TUTUMU

Ü  Aile beklentilerini karşılaması için çocuğu yoğun bir eğitim sürecine tabi tutar.

Ü  Çocuktan beklentiler yaşının ve kapasitesinin üzerindedir.

Ü  Bu tutumu benimseyen anne babalar çocuklarının akademik, sosyal, sanatsal, sportif her alanda kusursuz olmasını beklerler.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Kendi doğal iç güdüleri ve kurallar arasına sıkışıp kalmıştır. Sürekli bir iç çatışma içindedir.
  • Fikirleri genellikle çok katıdır.
  • Her işte üstün olmak ister ve bunu başaramadığı noktada hayal kırıklığına uğrar.

DEMOKRATİK ANNE-BABA TUTUMU

Ü   Bu tutuma sahip anne babalar, çocuklarına sıcak davranır ve koşulsuz saygı ve sevgi gösterirler.

Ü  Olumlu anne-baba tutumudur.

Ü  Anne baba çocuğa sevgi ile yaklaşır ve çocukla ilgilenir.

Ü  Aile çocuğa rehberlik yapar. Ancak karar çocuğa aittir.

Ü  Anne baba çocuk için iyi bir modeldir.

Ü  Çocuk ayrı bir birey olarak kabul edilir.  Çocukların her durumda düşüncelerini belirtmelerini ve paylaşmalarını desteklenir.

Ü  Çocuğun ilgileri göz önünde bulundurulur, yeteneklerini geliştirici ortam hazırlanır.

Ü  Kuralların uygulanmasında çocuğa etkin bir rol ve sorumluluk verilir.

Bu tutumla yetişen çocuklar;

• Sosyalleşmiş, işbirliğine hazır, arkadaş canlısı, duygusal ve sosyal açıdan dengeli bir bireydir.
  • Çocuk nerede ne yapması gerektiğini bilir. Saygılı, sorumluluklarını bilen ve çevresi ile olumlu ilişkiler kurabilen bireylerdir.

"Sevginin tedavi edici bir özelliği vardır. Hem sevgi gösteren için

hem de sevilen için."